Hepimizin bildiği gibi, Otizm spektrum bozukluğu ( ASD ), sosyal etkileşim, iletişim ve tekrarlayıcı davranış sorunlarına yol açan, yaşam boyu sürdüğü düşünülen nöro-gelişimsel bozukluktur .
Hastalık Kontrol ve Önleme ( CDC) Merkezi her zamankinden daha fazla çocuğun otizmden etkilendiğini söylemekte ve otizmden etkilenme oranının günümüzde 88 çocuktan bire kadar vardığını açıklamakta.
Otizmin nedenleri hakkında hala pek çok yanıtlanmamış soru var, ama araştırmacılar;
” Genetik önemli bir faktör ” demekle beraber, çevresel kirlenmenin etkileyici unsurlardan olduğunu benimseyen çalışmalara da imza atmaya devam ediyorlar.
Genetik ve çevresel etkilerin otizm üzerindeki rolünü daha çok aydınlatacak araştırmalardan bir yenisi de Southern California Üniversitesinden geldi.
Southern California Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi (USC ) araştırmacılarına göre;
“Belirli bir gen (MET) varyantı olan ve hava kirliliğine maruz kalmış çocukların, otizm gelişiminde daha yüksek bir risk taşıdığı görülmektedir.”
Harvard Üniversitesi Halk sağlığı bölümünün de önceki araştırmaları, hava kirliliği ile otizm arasında bir bağlantı olduğunu göstermişti. Hatırlarsanız hava kirliliği ve otizm arasındaki ilişkiyi gösteren bu çalışmanın verileri de Haziran 2013’te açıklanmıştı. Hatta bu konuda yapılan çalışmanın verilerini ben de paylaşmıştım. Ayrıntılarını okumak isteyenler, ilgili yazıya BURADAN ulaşabilirler.
Araştırmacılar, önceki çalışmaların sonuçlarına dayanarak, otizm ve MET geni arasındaki bu kombinasyonun otizm riskini artırıp artırmadığını ortaya koymaya çalıştıklarını söylüyorlar.
İşte bu çalışmanın sonuçları, Epidemiyoloji dergisinin Ocak 2014 sayısında yayınlandı.
Southern California Üniversitesi Keck Tıp Fakültesinde psikiyatri ve davranış bilimleri doçenti Daniel B. Campbell,
“MET gen varyantı ile ilgili yapılan birden fazla çalışmada otizm ile ilişkisi saptanmıştır. MET geni, hem MET proteinin ifadesinin kontrolünü hem de beyin yapısını ve işlevi ile bağışıklık sisteminin fonksiyonunu etkilediği düşünülmektedir. Otizm riskini artıran hangi genetik ve çevresel faktörlerin etkileşim içinde bulunduğunu daha net ortaya koyabilmek için bu bulguları tekrarlamak önemli olacaktır. ” diyor.
Araştırmada, genetik ve çevre kirliliğinin Otizm riskine etkisini araştırmak üzere Kaliforniya bölgesinde nüfus tabanlı vaka kontrol çalışması ile 2 ile 5 yaş arası 408 okul öncesi çocuğu çalışmaya dahil edilmiş. Bunlar arasından otizm kriterlerini taşıyan 252 çocuk tespit edilmiş.
Yerel trafik ile ilgili kaynaklar, bölgesel hava kalitesi ve geçmiş konut bilgilerine göre hava kirliliğine maruz kalmış çocuklar ve annelerinde kan örneklemesi ile MET geno tiplerine bakılmış.
Çalışmanın otörlerinden Los Angeles Çocuk hastanesi, Saban Araştırma Enstitüsünden Heather E. Volk;
“ Araştırmamızın verileri, MET gen varyantı ve çevresel kirliliğe maruz kalanların bu genotipe sahip olmayan ve hava kirliliğine maruz kalmayanlara kıyasla otizm bozukluğu riskini daha fazla taşıdıklarını doğrulamaktadır.” diyor.
1980′ lerde her 10.000 de 1 çocuk otizmliyken bu günlerde 50 çocukta 1’e kadar vardığı açıklanmakta.
İstatistiklere göre, artış hızı bu şekilde devam ederse, önümüzdeki on yıldan kısa bir sürede oran 1/1 olacak.
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demeyin.
Size, şimdilik dokunmayan bu yılan bir gün sizi de sokabilir.
Sağlık ve huzur yanımızda olsun…
Serpilgül Vural
Kaynaklar:
[…] nörolojik sorunlar ve otizm artışı ile ilişkili olduğu da açıklanmıştı. Buradan ve Buradan […]
[…] gösteren birçok bilimsel yayınla uyumlu veriler sunmakta. Eski çalışmalardan bir kaçını BURADAN ve BURADAN […]